lauantai 17. maaliskuuta 2018

Negatiiviset kalorit eli miinuskalorit – onko niitä olemassa?


Laihdu syömällä

Negatiivisten kaloreiden ruoilla eli miinuskaloriruoilla tarkoitetaan ruokia, joiden pureskelu ja sulattaminen kuluttaa enemmän kaloreita kuin mitä ruoka itsessään sisältää. Miinuskaloreita sisältävistä ruoista puhutaan usein dieettioppaissa, mutta miinuskaloreiden olemassaolosta ei ole tieteellisiä todisteita. Yleensä miinuskaloreiden olemassaolo on kumottu sillä perusteella, että evoluution näkökulmasta ajateltuna ei ole mahdollista, että ihmiset söisivät ruokia, jotka eivät anna heille energiaa.

Ainakin teoriassa negatiivisten kaloreiden olemassaolo on mahdollista. Elimistö kuluttaa arviolta noin 10 prosenttia syömistään kaloreista aineenvaihduntaan. Eri ravintoaineiden käsittelemiseen elimistöltä kuluu erilaisia määriä energiaa. Esimerkiksi sadan hiilihydraattikalorin käsittelemiseen elimistö käyttää 5–10 kaloria.

Lisäksi on huomioitava, etteivät kaikki ruoan sisältämät kalorit imeydy sellaisenaan elimistöön. Esimerkiksi vihannekset ja hedelmät sisältävät runsaasti kuituja, joiden sisältämä energia ei imeydy vaan se kulkeutuu sellaisenaan elimistön läpi. Nämä seikat huomioiden on mahdollista, että ruoan syöminen kuluttaa enemmän kaloreita, kuin mitä ruoka sisältää.

Jäävettä voidaan ainakin varmuudella pitää miinuskalorijuomana, koska elimistö joutuu käyttämään energiaa sen lämmittämiseen. Jäävesi ei itsessään sisällä lainkaan kaloreita. Nolla-asteisen vesilasillisen juominen ja lämmittäminen kuluttaa noin kahdeksan kaloria.

Miinuskaloriruoiksi väitetään monesti myös sellaisia vihanneksia ja hedelmiä, jotka sisältävät vain vähän kaloreita. Laihduttajan kannattaa täyttää vatsansa niillä, koska mitä enemmän niitä syö, sitä enemmän laihtuu. Tähän samaan teoriaan perustuvat myös kaalikeittodieetti sekä muut vihanneskeittodieetit.

Itse paasaan aina sen puolesta, että kaloreiden laskemisen sijasta pitäisi keskittyä ruoan terveysvaikutuksiin ja laatuun. Halusin silti kirjoittaa tästä aiheesta postauksen, koska on aihe on mielenkiintoinen ja ehkä tämä postaus motivoi ihmisiä syömään enemmän kasviksia.

Itse syön päivittäin lähemmäs kilon kasviksia. Pyrin syömään niitä jokaisella aterialla ja ainakin kerran päivässä syön välipalaksi lautasellisen hedelmä- ja vihannespaloja. Kasvisten ansiosta painoni pysyy kurissa ja nälkä loitolla. Niistä saa myös tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita, jotka esimerkiksi parantavat ihon ja hiusten kuntoa, edistävät solujen uusiutumista ja parantavat vastustuskykyä.






Mitkä ruoat sisältävät miinuskaloreita?

Listasin alle ruokia, joiden sanotaan sisältävän miinuskaloreita. Varsiselleri on ehkä kuuluisin niistä, mutta voit popsia myös muita hedelmiä ja vihanneksia aivan huoletta. Kasvisten syömisessä itse pidän nyrkkisääntönä, että mitä enemmän, sen parempi. Harva jaksaa syödä niitä liikaa.

ananas
appelsiini
aprikoosi
artisokka
chili
endiivi
fenkoli
granaattiomena
greippi
guava
kaali
kananmunan valkuaiset
karpalo
kesäkurpitsa
kiivi
kirsikka
klementiini
kukkakaali
kurkku
kurpitsa
lehtikaali
limetti
luumu
mango
mansikka
mustikka
mustaherukka
nauris
nektariini
omena
paprika
parsa
parsakaali
persikka
pinaatti
porkkana
punajuuri
purjo
raparperi
retiisi
ruohosipuli
ruusukaali
salaatti
selleri
sienet
sipuli
sitruuna
tomaatti
vadelma
valkosipuli
vesimeloni
vihanneskrassi
vihreät pavut
viikuna
viinirypäleet
yrtit



Ravintosuositusten mukaan kasviksia pitäisi syödä päivittäin vähintään puoli kiloa. Pääsetkö sinä tähän tavoitteeseen?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti