tiistai 8. syyskuuta 2015

Apua liikahikoiluun


Hikoilu laskee kehon lämpötilaa


Hiki on luonnollinen ja terveellinen asia, koska hikoilu auttaa kehoa viilentymään ja ylläpitämään normaalin ruumiinlämmön. Liiallinen hikoilu voi kuitenkin aiheuttaa ongelmia sosiaalisessa elämässä ja jopa heikentää itsetuntoa. Sen vuoksi päätin antaa vinkkejä, miten voit ehkäistä hikoilua ja vähentää sen aiheuttamia haittoja.

Lämpötilan nousu saa hikirauhaset tuottamaan hikeä, johtui se sitten liikunnasta, lämpimästä ilmasta, hermostumisesta tai kuumeesta. Tämän vuoksi me hikoilemme enemmän kesällä kuin talvella. Myös ruokavalio vaikuttaa hien määrään, sillä tulinen ja kuuma ruoka voi saada ihmisen hikoilemaan. Etenkin kofeiini, alkoholi ja vahvat mausteet lisäävät hikoilun määrää.


Hikoiletko liikaa?


Ihminen kärsii liikahikoilusta eli hyperhidroosista, jos keho hikoilee paljon enemmän kuin sen tarvitsisi. Jos hikoilet runsaasti tehdessäsi töitä tietokoneella viileässä toimistossa, kärsit todennäköisesti liikahikoilusta. Elimistösi jäähdytysjärjestelmä on siis yliaktiivinen.

Liiallisen hikoilun syitä ei tarkalleen tiedetä, mutta ainakin joidenkin lääkkeiden tiedetään aiheuttavan hikoilua. Hikoilu voi olla myös perinnöllistä. Esimerkiksi itse kärsin teini-iässä todella pahasta liikahikoilusta aivan kuten äitini ja sisarukseni olivat kärsineet. Ongelma johtui ilmeisesti hormoneista, koska hikoilun määrä normalisoitui heti aikuiseksi tultuani.

Muistan kuinka teini-ikäisenä kainaloissa oli aina hikiläikät, vaikka minulla olisi ollut kuinka kylmä tahansa. Laitoin kainaloihin vahvaa antiperspiranttia ja sen päälle vielä talkkia ja silti kainalot olivat jo vartin päästä märät. Vaatteiden värit valitsin vain sillä perusteella, että missä ei näkyisi hikiläikät, joten käytin lähinnä mustia vaatteita. Välttelin käsieni nostamista ja tunneilla viittaamista. Stressasin hikoilua ihan hirveästi, mikä varmaan sekin lisäsi hikoilun määrää. Harkitsin jopa hikirauhasten poistattamista, mutta onneksi jaksoin odottaa teini-iän yli.


Miten hikoilua voi vähentää?


Laita antiperspiranttia ennen nukkumaanmenoa. Ihmiset hikoilevat vähiten öisin, joten yöllä antiperspirantilla on paras mahdollisuus imeytyä ihoon. Vaikka kävisit aamulla suihkussa, ei antiperspirantti huuhtoudu pois, koska sitä on jo imeytynyt ihoon. Voit suihkun jälkeen vielä lisätä sitä ohuelti.

Käytä apteekkituotteita. Apteekin antiperspirantit ovat toimivimpia, koska niissä on suuri pitoisuus vaikuttavia ainesosia. Tehokkain antiperspirantti on Absolut Torr, joka pitää kainalot kuivina jopa viikon verran. Se sisältää alumiinikloridia, joka estää hikoilun tehokkaasti. Muita hyviä vaihtoehtoja ovat Eucerin ja Triple Dry.


Hoida henkinen puoli kuntoon. Jos hikoilet stressaavissa tilanteissa, esimerkiksi esitelmää pitäessä, sinun kannattaa hoitaa myös niitä syitä, jotka johtavat hikoiluun. Voit harjoitella rentoutumista esimerkiksi meditoimalla tai hengittämällä rauhallisesti. Myös lääkärikäynnistä voi olla hyötyä, sillä esiintymisjännitystä voi hoitaa lääkkeillä. Esimerkiksi beetasalpaajat alentavat sykettä ja vähentävät tärinää ja hikoilua.

Harkitse hikirauhasten poistamista. Lääkäri saattaa ehdottaa myös muita keinoja hikoilun vähentämiseen, esimerkiksi botox-ruiskeita tai hikirauhasten poistamista. Nykyään hikirauhasia voi poistaa ei-kirurgisesti MiraDry-hoidon avulla. Se poistaa pysyvästi keskimäärin 82 prosenttia kainaloiden hikoilusta. Toimenpide kestää vain tunnin verran. Suomessa Cityklinikka tekee MiraDry-hoitoja ja ajan voi varata suoraan netistä. MiraDry on paras vaihtoehto, jos haluat päästä pysyvästi eroon hikoilusta.

Käytä hyvin vaaleita tai tummia vaatteita. Valkoisissa ja mustissa vaatteissa ei näy hikitahrat. Harmaa väri sen sijaan on kaikkein huonoin väri hikoilijalle, koska pienikin kosteus näkyy siinä heti.

Käytä talkkia. Talkki ei estä hikoilua vaan sen teho perustuu siihen, että se imee hien ja kosteuden itseensä. Esimerkiksi jalkojen hikoiluun talkista on suuri apu. Pese ja kuivaa jalat huolella ja hiero niihin sen jälkeen talkkia. Talkki estää myös hiertymiä muodostumasta. Talkki löytyy kaupoista yleensä vauvantarvikeosastolta, mutta sitä saa tilattua myös netistä.


Pukeudu luonnonkuituihin. Luonnonkuidut, kuten puuvilla ja pellava, imevät itseensä hikeä paremmin kuin tekokuidut. Hiki myös haihtuu nopeammin luonnonkuituisista vaatteista.

Ajele kainalokarvat. Kainalokarvat kannattaa pitää mahdollisimman lyhyinä. Bakteerit nimittäin muhivat karvoissa ja saavat hien haisemaan pahalta.

Anna ihon tuulettua. Vietä mahdollisimman paljon aikaa paljain jaloin ja ilman paitaa. Öisin kannattaa nukkua alasti, jotta iho saa hengittää.


Mitä eroa on deodorantilla ja antiperspirantilla?


Deodorantti peittää hienhajua. Deodorantin sisältämät parfyymit peittävät hienhajun. Lisäksi deodorantti saattaa sisältää antibakteerisia ainesosia (esim. alkoholia), jotka tappavat bakteereja kainaloissa. Hiki ei itsessään haise miltään, mutta hikirauhasten suulla olevat bakteerit aiheuttavat pahan hajun.

Antiperspirantti vähentää hikoilua. Antiperspirantti estää hikoilun heikentämällä hikirauhasten toimintaa. Antiperspirantit sisältävät yleensä alumiinisuoloja. Alumiinisuola tukkii hikirauhaset ja muodostaa iholle ohuen kalvon, jonka läpi hiki ei pääse ihon pinnalle.


Mitä keinoja sinä olet käyttänyt hikoilun vähentämiseen?


sisältää kaupallisia linkkejä

1 kommentti:

  1. MiraDry hoito on aivan ehdoton. Loppuu se kaikenmaailman kemikaalien levittely ja pysyy kainalot kuivina. Yksi fiksuimpia päätöksiäni ikinä.

    VastaaPoista