tiistai 12. toukokuuta 2015

Näin pääset eroon aknesta ja saat hyvän ihon


Akne on monia nuoria miehiä vaivaava ihosauraus, joten ajattelin omistaa sille oman postauksensa. Finnit voivat heikentää itsetuntoa, sillä etenkin kasvoissa olevat näppylät ovat kokoajan esillä ja ne rumentavat ulkonäköä. Ihon kuntoon voi onneksi vaikuttaa omilla elämäntavoillaan, joten kaikki hyviksi todetut vinkit kannattaa ottaa käyttöön. Olen itsekin kärsinyt aikaisemmin iho-ongelmista ja voidakseni auttaa sinua, kerron tässä postauksessa, millaisilla keinoilla itse pääsin finneistä eroon.

Ihan ensiksi haluan sanoa, ettei ihonhoitoon tarvitse hankkia kalliita tuotteita tai ravinnelisiä. Monet kosmetologit ja muut ammattilaiset tuputtavat tyyriitä puhdistusaineita ja voiteita asiakkailleen, mutta kannattaa muistaa, että se on heille bisnestä, joten tietysti he haluavat myydä asiakkailleen mahdollisimman kalliita tuotteita. Myös erilaisista ravinnelisistä voi olla haittaa. Esimerkiksi biotiinilisä parantaa joillakin ihon kuntoa kun taas toisilla se saattaa pahentaa aknea.

Useimmilla miehillä ihonhoidoksi riittää puhdistus ja kosteutus. Kuivan ihosolukon voi kuoria pois kotitekoisella kuorinta-aineella. Esimerkiksi hunaja tai hyvin hienojakoinen suola tai sokeri soveltuvat tähän tarkoitukseen. Suolan tai sokerin joukkoon voi myös sekoittaa oliiviöljyä. Jos iho on hyvin rasvainen, voi iholle sivellä lämmintä suolavettä (sekoita noin 1 tl suolaa pieneen tilkkaan kiehuvaa vettä ja anna jäähtyä). Suolavesi desinfioi ja hoitaa ihoa.


Mikä aiheuttaa aknea?


Akne on elämänlaatua heikentävä ihosairaus. Iho voi kukkia esimerkiksi hormonitoiminnan takia murrosiässä. Aknen katsotaan johtuvan liiallisesta mieshormonien eli androgeenien määrästä, koska ne saavat talirauhaset tuottamaan liikaa talia. Tästä johtuen esimerkiksi salitreeni ja muut paljon voimaa vaativat liikuntalajit, jotka kasvattavat testosteronin tuotantoa, voivat aiheuttaa aknea.


Kuva: pakorn / FreeDigitalPhotos.net


Vinkkejä ihosta huolehtimiseen

  • Älä puristele finnejä, jotta iholle ei muodostu arpia.
  • Älä koskettele kasvoja, jotta rasva ja lika eivät leviä käsistä kasvoihin.
  • Pese kädet aina ennen kuin levität iholle mitään tuotteita.
  • Pidä hiukset puhtaina ja poissa kasvoilta. Hiuksista tarttuu kasvoihin rasvaa ja likaa.
  • Kun puhut kännykkään, älä pidä sitä ihoasi vasten.
  • Vaihda tyynyliina ja pyyhkeet usein. Jos sinulla on akne, voit vaihtaa tyynyliinan jopa kahden yön välein. Nuku yksi yö toista puolta vasten ja käännä tyyny toisin päin toiseksi yöksi.
  • Jos selässä on finnejä, pyri käyttämään löysiä ja hengittäviä vaatteita. Ole kotona ilman paitaa, jotta iho saa hengittää.
  • Käytä vain sellaisia ihonhoitotuotteita, jotka eivät tuki ihohuokosia.
  • Pese silmälasit ja aurinkolasit usein, jotta niistä ei tartu rasvaa iholle.
  • Kohtuullinen auringossa oleskelu voi parantaa ihoa.
  • Pehmittääksesi ihon aja parta vasta suihkussa käymisen jälkeen. Käytä parranajovoidetta ja partasutia (suti nostaa karvat ja tunkee vaahtoa karvatupen suulle). Aja parta myötäkarvaan terävällä puhtaalla höylällä.
  • Yritä välttää stressiä.
  • Jos et pääse eroon aknesta luonnollisin konstein, käy ihotautilääkärin vastaanotolla.

Akne ja ruokavalio


Tietyillä ruoka-aineksilla on ihoa parantavia vaikutuksia, joten akneen voi yrittää hakea apua ruokavaliota muuttamalla. Pyri syömään mahdollisimman puhtaasti ja monipuolisesti. Syö mahdollisimman paljon kasviksia, koska niiden sisältämät vitamiinit parantavat ihoa. Vältä valmisruokia ja prosessoituja ruokia. Karta myös lisäaineita, alkoholia ja tupakkaa.

Kokeilemalla löydät, millainen ruokavalio sopii omalle ihollesi. Harkitse maitotuotteiden ja viljatuotteiden jättämistä pois ruokavaliosta, sillä monet ihmiset ovat saaneet helpotusta akneen välttelemällä niitä. Myös liiallinen proteiinin saanti voi pahentaa aknea. Sokeri kannattaa jättää kokonaan ruokavaliosta pois. Sokerin voi korvata hunajalla.

Pyri pitämään verensokeri mahdollisimman tasaisena päivän mittaan. Sopiva ruokailurytmi on syödä 2–3 tunnin välein. Tällöin verensokeri pysyy tasaisena ja herkkuhimot poissa. Alhaisen glykeemisen indeksin ruokien on todettu parantavan aknea. Glykeemisellä indeksillä kuvataan hiilihydraattien imeytymisnopeutta. Kun ruualla on alhainen glykeeminen indeksi, sillä on vähäinen ja tasainen vaikutus verensokeriin.




Ihoa parantavia ruokia


Vesi. Juo ainakin kaksi litraa tavallista hiilihapotonta vettä päivässä. Vesi kosteuttaa ihoa sisältä käsin ja huuhtoo pois kuona-aineita ja kemikaaleja. Nestehukka saa ihon näyttämään kuivalta ja ryppyiseltä. Voit tarkkailla omaa nestetasapainoasi virtsan värin avulla. Jos virtsa on hunajankeltaista, et juo tarpeeksi vettä. Jos virtsa taas on täysin väritöntä, juot liikaa.

Marjat. Marjat sisältävät runsaasti C-vitamiinia ja antioksidantteja, jotka ehkäisevät ja hoitavat tulehduksia sekä tekevät ihosta kimmoisamman. Syö monipuolisesti erilaisia marjoja saadaksesi terveen ja tasaisen ihon.

Vihreä tee. Vihreä tee sisältää antioksidantteja, jotka ehkäisevät tulehduksia ja soluvaurioita. Juo vihreää teetä muutama kupillinen päivässä ja kokeile käyttää sitä kasvoveden tavoin iholle. Taputtele vanulapulla pieni määrä teetä iholle ihonpuhdistuksen jälkeen. Myös jäähtynyttä teepussia voi käyttää tähän tarkoitukseen. Älä laita vihreää teetä silmänympärysiholle.

Porkkanat. Porkkanoissa on runsaasti A-vitamiinia, joka auttaa akneen. Monet aknelääkkeet sisältävät A-vitamiinia. A-vitamiinin puute kuivattaa ihoa. Syö muutama porkkana päivässä sellaisenaan, raasteena tai smoothien joukossa. Porkkanan sisältämä beetakaroteeni myös parantaa ihon väriä ja antaa luonnollisen suojan auringon UV-säteilyä vastaan.

Pinaatti. Pinaatin sisältämät mineraalit ja vitamiinit (A, C, E ja K) korjaavat ja hoitavat ihoa. Lisää pinaattia esimerkiksi salaattiin, smoothieen tai munakkaaseen.

Pähkinät. Pähkinät sisältävät hyviä rasvoja ja E-vitamiinia. Syö maustamattomia pähkinöitä kourallinen päivässä.

Täysjyväviljat. Vaihda valkoinen leipä, riisi ja pasta täysjyväversioihin. Valkoiset viljatuotteet saavat verensokerin heittelehtimään, kun taas täysjyvät pitävät verensokerin tasaisena.

Avokado. Avokado sisältää runsaasti hyviä rasvoja ja E-vitamiinia. Avokadoja voi syödä sellaisenaan tai esimerkikisi salaatin tai smoothien joukossa.

Luonnonjugurtti. Jugurttia voi käyttää kasvonaamion tavoin. Levitä 1–2 tl kasvoille ohueksi kerrokseksi ja anna vaikuttaa noin 5–15 minuuttia. Jugurtti supistaa ihohuokosia, kuorii hellävaraisesti ihoa sekä tehostaa kollageenin tuotantoa.

Lohi. Lohi sisältää paljon omega-3-rasvahappoja, jotka hoitavat tulehduksia ja hidastavat ihon vanhenemista.

Tumma suklaa. Korvaa makeat herkut tummalla suklaalla, koska sen sisältämät antioksidantit parantavat ihon toimintaa ja sen rakennetta. Lisäksi kaakao vähentää stressihormonien määrää, millä voi olla positiivinen vaikutus ihoon. Valitse sellainen suklaa, jossa on vähintään 70 prosenttia kaakaota. Mitä tummempaa, sitä terveellisempää. Muutama pala päivässä riittää. Voit myös kokeilla tehdä itse raakasuklaata.


Onko sinulla hyviksi todettuja vinkkejä ihon parantamiseen? Kommentoi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti